“`html
T24 Haber Merkezi
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, Suriyelilere yönelik çalışma izni muafiyeti sağlayan yeni yönetmeliğin iptali için Danıştay’da açtığı davayı kamuoyuna duyurmak amacıyla CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi.
Bakan, konuya ilişkin şunları ifade etti:
“Davaya konu olan yönetmelik, 05.10.2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Uluslararası İş Gücü Kanunu’na bağlı olarak yapılan bir değişikliktir. Bu yönetmelik, İçişleri Bakanlığı’nın, geçici koruma statüsünde bulunan kişilere belirli koşul ve sürelerle çalışma izni muafiyeti tanımasına olanak sağlamaktadır. Bu durumun hukuka aykırı olduğunu düşünüyoruz. Türkiye, yasal olmayan göçün en önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. Sadece Suriyeliler değil, Afganistan, Pakistan, Bangladeş ve İran gibi ülkelerden de ciddi oranda göçmen girişi yaşanmaktadır. Örneğin, Göç İdaresi’nin verilerine göre, 17.10.2024 tarihi itibarıyla Türkiye’ye yasa dışı olarak girmiş olan göçmen sayısı 2 milyon 800 bin civarındadır. Bu rakam, geçici koruma statüsünde bulunanları kapsamamaktadır. Her gün sınırdan Türkiye’ye 300 ile 500 arasında Afgan göçmen girmekte ve bu sayı oldukça fazla olabilir. Türkiye’de bulunan geçici koruma altındaki çoğu kişi ile birlikte, bu sayının çok daha üst seviyelerde olduğunu öngörüyoruz.
“Yasa Dışı Çalışma İzni ile Vatandaşlık Yolunu Açmak”
Şu an Türkiye’de yasadışı göçmen sayısı 2 milyon 800 bin iken, geçici koruma altında bulunanların sayısı İçişleri Bakanlığı’na göre 2 milyon 938 bin olarak açıklanmıştır. Bu rakamların doğruluğuna inanmadığımızı belirtmeliyim, zira Ali Yerlikaya’nın daha önceki açıklamaları, belirlenen adreslerde bulunamayacaklarını gösteriyor. Örneğin, 700 binden fazla kişinin Avrupa’ya yöneldiği ve bu durumun mevcut rakamlar üzerinde etki yarattığı söylenmiştir. Bu tür istatistikler, Türkiye’deki geçici koruma altındaki göçmen sayısını gizlemekte ve gerçek sayıyı olduğundan daha az göstermektedir.
Bakan, yeni yönetmelikle yasa dışı göçmenlere çalışma izni verilmesinin, aslında onların vatandaşlık yolunu açmak anlamına geldiğini vurgulayarak, “Yasa dışı yollarla Türkiye’ye gelmiş bir göçmene, uluslararası koruma veya ikamet izni verilebilir olması kabul edilemez,” dedi. Ayrıca, Türkiye’ye güvenli ülkelerden gelmiş kişilerin geçici koruma statüsünde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
“Ulusal Güvenlik Açısından Tehditler”
Uluslararası koruma altındaki bireylerin durumuna da değinen Bakan, İçişleri Bakanlığı’nın yetkilerinin genişletilmesi ve çalışma izinlerinin kontrolsüz şekilde verilmesinin, Türkiye’nin ulusal güvenliği açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu dile getirdi. Danıştay’a başvurarak, bu yönetmeliğin iptali için hukuki süreç başlattıklarını belirtti.
Bakan, Türkiye’nin göç sorunuyla başa çıkamama konusunda ciddi endişeler taşıdıklarını ve kendilerini tehdit altında hissettiklerini ifade etti. “Kimliğini gizleyen, terör örgütlerine katılma riski olan birçok kişi Türkiye’ye giriş yapmıştır,” dedi. Bunu önlemek adına gereken adımların atılması gerektiğini savundu.
Sonuç olarak, mevcut yönetmeliğin iptali için yapılan başvurunun, Türkiye’nin güvenliğini sağlamada önemli bir adım teşkil ettiğini belirten Bakan, sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.
Mukadderat: Yalnız kalma korkusunun çözümü evlenmek mi? |
“`