Emtia piyasasında yükseliş rallisi

Emtia Piyasalarında Pozitif Hava Devam Ediyor

Emtia piyasaları, geçen ay genel olarak olumlu bir seyir izledi. Bu olumlu seyrin arkasında ticaret savaşlarındaki belirsizliklerin azalması, jeopolitik risklerin gerilemesi ve Çin’in talebinin devam etmesi gibi faktörler etkili oldu.

Bu olumlu gelişmeler, piyasalardaki risk iştahını artırırken aynı zamanda emtia piyasalarını da olumlu yönde etkiledi.

ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlıklarına ilişkin belirsizliklerin azaltılması için tarafların Cenevre’de bir araya gelmesi ve bazı konularda anlaşmaya varması, emtia piyasasında toparlanma sağladı.

Fed’in faiz indirimi beklentilerinin devam etmesi, emtia piyasasını olumlu etkilerken, doların zayıflaması da yatırımcı iştahını destekledi.

Platinde Dikkat Çeken Artış

Jeopolitik gerilimlerin azalması ve ticaret savaşı risklerinin düşmesi altının yükselmesini durdurdu. Gümüşün değer kazanmasında da ticaret savaşlarındaki belirsizliklerin azalması etkili oldu. Platinde yaşanan arz sıkıntısı ve talepteki artış ise fiyatlarda büyük bir yükselişe neden oldu.

Geçen ay altının fiyatları yatay seyrederken, gümüş yüzde 1,1, paladyum yüzde 3,1 ve platin yüzde 9,4 oranında artış gösterdi.

Baz Metallerde De Yükseliş Hız Kesmedi

Çin’in ekonomisini desteklemek için attığı adımlar ve ticaret gerginliklerinde azalma, baz metalleri olumlu yönde etkiledi. Bakır fiyatlarında yaşanacak açığa dair beklentiler, fiyatların yükselmesine yol açarken Çin’in talebindeki güçlü seyir de bakırı olumlu etkiledi.

Mayıs ayında bakır yüzde 2,4, alüminyum yüzde 2, kurşun yüzde 0,5, çinko yüzde 2 artarken, nikelde yüzde 0,3 değer kaybı yaşandı.

Enerji grubunda ise Brent petrolün varil fiyatları yüzde 2,6, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gazın fiyatı ise yüzde 10,6 artış gösterdi.

Kakao Fiyatlarında Büyük Artış

Buğday fiyatlarındaki yükselişte, küresel buğday üretim tahminlerini etkileyen olumsuz hava koşullarının etkisi büyük oldu. ABD’deki düzensiz hava koşulları da buğday fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

ABD ve Çin arasında tarifelerin indirilmesine ilişkin beklentiler pirinç fiyatlarını artırırken, mısır fiyatlarındaki gerilemeye ise küresel olarak mısır üretimindeki artış etkili oldu.

Kolombiya’da kahve üretiminin rekor seviyelere çıkması, kahve fiyatlarında düşüşe neden olurken, pamuk fiyatlarındaki değer kaybında küresel büyümeye dair endişeler etkili oldu.

Chicago Ticaret Borsası’nda buğdayda yüzde 0,6, pirinçte yüzde 2,1 artış yaşanırken, mısır yüzde 6,6, soya fasulyesi yüzde 0,3 azaldı.

ABD merkezli emtia borsası Intercontinental Exchange’de kahve yüzde 14,6, pamuk yüzde 1,5 ve şeker yüzde 1,2 oranında değer kaybederken, kakaonun ton başına fiyatı yüzde 10,2 artış gösterdi.

Related Posts

Piyasalarda gün sonu

Piyasalarda gün sonu

AKP döneminde emeklilikte büyük erime: 2002 yılında 19 çeyrek altın eden emekli maaşı 2025’te 3 çeyrek altına düştü

İYİ Parti’li Erhan Usta, 2002-2025 kıyaslamalı verilerle emeklilerin alım gücündeki sert düşüşe dikkat çekti. Usta’ya göre “Emekliler, bu ülkenin en fazla hakkı yenmiş kesimi hali”ne geldi.

Borsa yatırımcıları dikkat! En çok borcu olan ve en az borcu olan şirketler belli oldu

Borsa İstanbul’da 2025 yılı birinci çeyrek bilanço dönemi, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan ek süre talep eden şirketler hariç olmak üzere tamamlandı. Açıklanan finansal tablolara göre net borcu negatif seviyede olan ve güçlü net nakit pozisyonu ile öne …

Coca-Cola hakkında rekabet soruşturması

Rekabet Kurulu, Coca-Cola, Fanta, Schweppes, Sprite, Cappy, Fuse Tea, Monster, Burn, Powerade ve Damla markalarıyla bilinen Coca-Cola Satış ve Dağıtım AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı.

Mayısta en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu

Mayısta aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %0,86, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %1,80 oranlarıyla mevduat faizi (brüt)’te gerçekleşti.

Mevduat faizleri yeniden şekilleniyor: 1 milyon TL’nin 32 günlük getirisi belli oldu

Mayıs ayı enflasyonu, beklentilerin altında kalarak aylık bazda yüzde 1,53 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum, gözlerin 19 Haziran’daki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrilmesine neden oldu. Faiz oranlarında esneme beklentisi doğarken, ilk etkinin mevduat faiz oranlarında görülmesi bekleniyor. Bankacılar, uzun vadeli mevduat yatırımlarının yatırımcılar için daha güvenli bir tercih olabileceğine dikkat çekiyor.