Kötü ruh halinin gizli sebebi ortaya çıktı

Harvard ve MIT Bilim İnsanlarından Önemli Bağışıklık Sistemi – Beyin Bağlantısı Çalışması

Harvard Tıp Fakültesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim insanları, bağışıklık sistemi ile beyin arasındaki doğrudan bağlantıya dair önemli bulgular elde etti.

Yapılan iki ayrı çalışmada, iltihaplanma sırasında salınan ‘sitokin’ adlı bağışıklık moleküllerinin ruh hali, kaygı ve sosyal davranışlar üzerinde etkili olabileceği bildirildi.

Yeni bulgular, sitokinlerin beyinde hangi reseptörlere bağlandığını göstererek, bunun davranışsal sonuçlarını net bir şekilde ortaya koydu.

Harvard Tıp Fakültesi’nden immünoloji doktoru Jun Huh, “Sitokin reseptörlerinin beyinde nerede ve nasıl çalıştığını belirleyerek, sinir ve bağışıklık sistemleri arasındaki karmaşık çapraz konuşmayı anlamaya başladık. Bu bilgiler, otizm ve anksiyete bozuklukları gibi hastalıklar için yeni tedavi yöntemlerine kapı aralayabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmacılar, bu bulguların gelecekte doğrudan beyin kimyasını değiştirmek yerine, bağışıklık sistemi üzerinden dolaylı şekilde ruh hali düzenlemesi yapabilecek yeni ilaçların geliştirilmesine olanak sağlayabileceğini vurguladı.

Açıklamada, geleneksel tedavilerin aksine, bu yaklaşımın kan-beyin bariyerini aşmadan etki gösterebileceği de kaydedildi.

Related Posts

Koruyucu adımlar ve yeni umutlar

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.

Yaş aldıkça beyin de yaşlanıyor! Bu 5 durumda hemen doktora başvurun

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Uzmanı uyardı: Elektronik sigara kokusuz ve fark edilmiyor ama gençlerin hayatını tehdit ediyor

Yediğimiz sebze ve meyve ne kadar sağlıklı?

“Günümüzde tarım ilaçlı sebze ve meyvelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı göz ardı edilmemeli’’ uyarısında bulunan Prof. Dr. Erk, bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.

Felçte altın saatleri kaçırmayın

Felç belirtileri başladığında ilk 4,5 saat içinde acil tedavinin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Derya Uludüz ‘‘Bu durumda dakikalar hatta saniyeler çok kıymetli. Hastanın en hızlı şekilde bir inme merkezine yönlendirilmesi gerekir’’ uyarısında bulundu.