Sıfır Atık Projesi ile 74,5 milyon ton atık ekonomiye kazandırıldı

Sıfır Atık Projesi Türkiye İçin Ekonomiye ve Geleceğe Yatırım Anlamına Geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan “Sıfır Atık Projesi” Türkiye için büyük bir öneme sahip. Proje, atıkları kontrol altına alarak sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde hareket ediyor ve gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyor.

2017 yılında başlatılan projenin ilk yıllarından bu yana Türkiye, Sıfır Atık Hareketi ile çevreden enerjiye, sera gazı salınımından depolama alanına kadar pek çok alanda tasarruf sağladı. Bu sayede ekonomi ve gelecek adına önemli adımlar atıldı.

2017’de yüzde 13 olan geri kazanım oranı, 2024 yılı itibarıyla yüzde 36,08’e yükseldi ve bu oranın yıl sonuna kadar yüzde 60’a çıkarılması hedefleniyor.

Sıfır Atık Projesi kapsamında bugüne kadar 32,5 milyon ton kağıt-karton, 9,1 milyon ton plastik, 3,1 milyon ton cam, 6,4 milyon ton metal, 23,4 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atık olmak üzere toplam 74,5 milyon ton atık ekonomiye kazandırıldı.

Proje sayesinde 10 milyon hanenin yıllık elektrik tüketimine denk tasarruf sağlandı, 10 şehir hastanesi ya da 500’den fazla okul inşa edilebilecek büyüklükte kaynak elde edildi, yüz binlerce kişiye iş imkanı sağlandı ve yaklaşık 256 milyar lira tasarruf edildi.

Deniz Çöpleriyle Mücadele İkinci Aşamaya Taşınıyor

Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan “Sıfır Atık Mavi Hareketi” kapsamında yürütülen deniz temizliği çalışmaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Deniz Çöpleri İl Eylem Planları” doğrultusunda sürdürülüyor.

28 kıyı ilinde gerçekleştirilen çalışmalarla deniz yüzeyi, kıyı şeridi ve deniz tabanında kapsamlı temizlik faaliyetleri sürdürülürken, kamuoyunun bilinçlendirilmesini amaçlayan eğitim programları da hayata geçirildi.

İlk 5 yıllık dönemde denizlerden 245 bin ton çöp toplandı, bu miktar yaklaşık 20 bin 500 kamyon dolusu atığa denk geliyor. Toplanan atıklar, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde bertaraf edildi.

6 Ocak 2025 itibarıyla devreye alınan ikinci 5 yıllık plan çerçevesinde, sadece ilk 5 ayda denizlerden 30 bin tona yakın atık toplandı.

Yeni dönemde, deniz kirliliğinin kaynağında önlem alınması için bölgeye özgü uygulamalar artırılırken, düzenli temizlik çalışmaları da devam edecek. Ayrıca deniz ekosisteminin korunmasına yönelik toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla ulusal düzeyde eğitim ve iletişim kampanyalarına devam edilecek.

Related Posts

Piyasalarda gün sonu

Piyasalarda gün sonu

AKP döneminde emeklilikte büyük erime: 2002 yılında 19 çeyrek altın eden emekli maaşı 2025’te 3 çeyrek altına düştü

İYİ Parti’li Erhan Usta, 2002-2025 kıyaslamalı verilerle emeklilerin alım gücündeki sert düşüşe dikkat çekti. Usta’ya göre “Emekliler, bu ülkenin en fazla hakkı yenmiş kesimi hali”ne geldi.

Emtia piyasasında yükseliş rallisi

Emtia piyasası, geçen ay, ticaret savaşlarına yönelik iyimserlik, azalan jeopolitik riskler ve Çin’in devam eden talebiyle yükselişe geçti.

Borsa yatırımcıları dikkat! En çok borcu olan ve en az borcu olan şirketler belli oldu

Borsa İstanbul’da 2025 yılı birinci çeyrek bilanço dönemi, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan ek süre talep eden şirketler hariç olmak üzere tamamlandı. Açıklanan finansal tablolara göre net borcu negatif seviyede olan ve güçlü net nakit pozisyonu ile öne …

Coca-Cola hakkında rekabet soruşturması

Rekabet Kurulu, Coca-Cola, Fanta, Schweppes, Sprite, Cappy, Fuse Tea, Monster, Burn, Powerade ve Damla markalarıyla bilinen Coca-Cola Satış ve Dağıtım AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı.

Mayısta en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu

Mayısta aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %0,86, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %1,80 oranlarıyla mevduat faizi (brüt)’te gerçekleşti.