SIPRI: Türkiye’nin askeri harcamaları, 10 yılda yüzde 110 arttı

Küresel Askeri Harcamalar 2024 Yılında Rekor Seviyeye Ulaştı

İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2024 yılına ilişkin küresel askeri harcamalar raporunu açıkladı. Rapor, küresel askeri harcamaların jeopolitik gerilimlerin artmasıyla beraber 2024’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla rekor yenilediğini ortaya koydu. Diğer bir deyişle, küresel askeri harcamalar tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Küresel askeri harcamaların artışıyla birlikte kişi başına askeri harcamanın 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığına dikkat çekilen raporda, Avrupa ve Ortadoğu’da askeri harcamalardaki keskin yükselişin etkili olduğu belirtildi.

Türkiye’nin Harcamaları 25 Milyar Doları Aştı

Türkiye’nin 2015-2024 döneminde askeri harcamalarının yüzde 110 arttığını işaret eden raporda, ülkenin geçen yılki askeri harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 25 milyar dolar olduğu bildirildi. Avrupa ve Ortadoğu’da genel olarak askeri harcamalarda artış yaşandığı vurgulandı.

Çin ve Hindistan Harcamalarında Büyük Artış

Çin’in askeri harcamalarının 2015-2024 döneminde yüzde 59 arttığı, geçen yıl da yüzde 7 artarak 314 milyar dolara çıktığı tahmin edildi. Hindistan’ın harcamalarının yüzde 1,6 artışla 86,1 milyar dolara çıktığı belirtilen raporda, Hindistan’ın askeri harcamalarının 2015-2024 döneminde yüzde 42 yükseldiği ifade edildi.

Almanya Yeniden Silahlanıyor

Geçen yıl 88,5 milyar dolarlık harcamayla Almanya, küresel olarak en fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında yer aldı. Hindistan’ı geride bırakarak dünyada ilk defa 4. sırada yer alan ülkenin askeri harcamalarının geçen yıl yüzde 28 arttığı bildirildi. Almanya’nın harcamalarında dikkat çeken bir artış yaşandı.

İsrail’in Harcamaları Arttı, İran’ın Azaldı

Gazze’deki saldırılarını sürdüren İsrail’in askeri harcamaları geçen yıl yüzde 65 artarak 46,5 milyar dolara ulaştı. İran’ın harcamaları ise yüzde 10 azalışla 7,9 milyar dolara indi. İngiltere ve Fransa’nın harcamalarında da artış gözlendi.

Çeşitli Ülkelerin Harcamaları ve Değerlendirmeler

Suudi Arabistan, 80,3 milyar dolarla 2024’te Ortadoğu’nun en büyük, dünyanın ise yedinci en büyük askeri harcama yapan ülkesi oldu. SIPRI yetkilisi Xiao Liang’a göre, geçen yıl 100’den fazla ülke askeri harcamalarını artırdı ve hükümetlerin askeri güvenliğe daha fazla öncelik vermesi ekonomik ve sosyal alanlarda etkiler yaratabilir.

SIPRI, çatışma, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma konularında araştırma, rapor ve analizler hazırlayan bir kuruluştur.

Related Posts

CHP’nin 10. mitingini Bayburt’ta: Miting alanına engel, üniversite tatil KYK yurtları boşaltıldı

CHP’nin ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinglerinin 10’cusunu Bayburt’ta gerçekleştirilecek. CHP’nin istediği alanda miting yapılmasına izin verilmezken, kentteki üniversite tatil edilerek KYK yurtlarının boşaltılması istendi.

ABD Başkanı Trump, ekibiyle ‘İsrail-İran’ gerilimini değerlendirdi

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından Orta Doğu’da artan gerilime ilişkin son durumu Beyaz Saray’daki Durum Odası’nda ulusal güvenlik ekibiyle değerlendirdi.

Netanyahu’dan İran halkına: İsrail’in mücadelesi size değil, İran hükümetine karşı

Netanyahu’dan İran halkına: İsrail’in mücadelesi size değil, İran hükümetine karşı

İran ve İsrail: Askeri olarak kim daha üstün?

İsrail, 13 Haziran’ın erken saatlerinde İran’da nükleer tesisler dahil onlarca noktaya saldırı düzenlediğini açıkladı. Misilleme sözü veren İran İsrail’e yüzlerce balistik füze fırlattı. Peki İsrail ve İran arasında gerçekleşen hava saldırıları ne anlatıyor, hangi taraf daha üstün?

İsrail İran’da yeniden nükleer tesis vurdu!

İran medyası geçtiğimiz saatlerde 5 farklı şehirde patlamalar duyulduğunu aktardı. İran hükümeti, Tahran’daki saldırıda birçok İHA düşürdüğünü duyurdu. Öte yandan Tahran’ın yanı sıra İsfahan, Buyin Zehra, Zanjan ve Karaj şehirlerinde de patlamalar …

ÇED onay sürecini 48 aydan 18 aya düşürecek düzenleme Meclis’e sunuldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ÇED, orman izinleri ve imar izinlerinin daha kısa sürede tamamlanmasını sağlayacak yeni bir mekanizmanın devreye gireceğini belirterek, “48 ayı bulabilen izin süreçleri 18 aya kadar düşürülebilecek” dedi.