Türkiye Avrupa’da en fazla bilişim mezunu veren 3.ülke oldu

YÖK: Türkiye, Avrupa’da En Fazla Bilişim Mezunu Veren 3 Ülke Arasında

Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) yapılan açıklamaya göre, Stanford Üniversitesi’nin “2024 Yapay Zeka İndeksi Raporu”na göre Avrupa ülkeleri arasında bilişim, bilgisayar bilimi, bilgisayar mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanlarında lisans düzeyinde en yüksek mezun sayısına sahip olan ülke Birleşik Krallık. Almanya ikinci sırayı alırken, Türkiye ise üçüncü sırada yer alıyor.

Açıklamada, Avrupa ülkeleri arasında 2012 ile 2022 yılları arasında bilişim, bilgisayar bilimi ve bilgisayar mühendisliği alanlarında lisans mezunu sayıları karşılaştırıldığında en yüksek oransal değişimin yüzde 153 ile Norveç’te olduğu, Türkiye’nin ise yüzde 118’lik oranla ikinci sırada yer aldığı belirtildi. Türkiye aynı zamanda ilgili alanlardaki yüksek lisans mezunu sayısında 6’ncı, doktora mezunu sayısında ise 5’inci sırada bulunmaktadır.

Ayrıca açıklamada, Türkiye’nin doktora mezunlarının oransal değişiminde ve 100 bin kişi başına düşen bilişim doktora mezunlarının oransal değişiminde birinci sırada olduğu vurgulandı.

“Her öğrencinin yapay zeka alanında ders almasını amaçlıyoruz”

Açıklamada, Türkiye’nin Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanında cinsiyet eşitliğiyle öne çıktığı ve bu alanda dünyada 3’üncü, Avrupa’da ise 2’nci sırada olduğu belirtildi. Geçen yıl YÖK tarafından 20 farklı üniversitede yapay zeka temelli ön lisans ve lisans düzeyinde 17 ayrı program açıldığı hatırlatılan açıklamada, YÖK Başkanı Erol Özvar’ın düşüncelerine de yer verildi.

Özvar, yapay zeka alanındaki programların tam doluluk oranıyla eğitim verdiğini belirterek, “Mezuniyete kadar her öğrencinin yapay zeka alanında en az bir ders almasını sağlamayı amaçlıyoruz. Ülkemizin dijital beceri açığını kapatmada önemli rol oynayacak bu alandaki program sayısını 20’ye, yapay zeka programı olan üniversite sayısını da 80’in üzerine çıkarıyoruz.” dedi.

Related Posts

Bilim adamları bir dinazorda kanser buldu: Bu keşif insan hayatını kurtarabilir

Dinozor fosilleri ile modern kanser araştırmaları ilk bakışta çok uzak iki alan gibi görünebilir. Ancak yeni bir araştırma, milyonlarca yıl boyunca korunmuş yumuşak dokuların kanserin nasıl oluştuğu ve tedavi edilebileceği konusunda değerli ipuçları sunabileceğini ortaya koydu.

İtalya Rallisi’ni Sebastien Ogier kazandı

Dünya Ralli Şampiyonası’nda (WRC) 2025 sezonunun 6. ayağı İtalya Rallisi’ni, Toyota Gazoo takımından Sebastien Ogier kazandı.

Google Drive’a yeni yapay zeka özelliği

Google Drive, Workspace kullanıcılarına yönelik yeni bir özelliği duyurdu: Gemini AI, artık yalnızca belgeler ve PDF’ler için değil, video dosyaları için de özet sunacak. Bu, kullanıcıların videoları izlemeden içeriği hızlıca anlamalarına olanak tanıyacak.

X platformundan kullanıcıları şoke eden karar: O özelliği devre dışı bıraktı

Son yıllarda X platformunda yapılan değişiklikler platformu kullanan kullanıcıları da ikiye böldü. Bununla birlikte platforma rakip olarak benzer özelliklerde yeni uygulamalar da türemeye başladı. Sosyal medya platformu X kritik bir karar alınarak …

Frontera’yla hedefini yükseltti

Crossland’in yerine Frontera’yı konumlandıran Opel, satışa sunduğu modelle Türkiye’deki yıl sonu hedefini yükseltti. Bu yıl toplamda 25 bin adet elektrikli ve hibrit model satmak istediklerini vurgulayan Opel Marka Direktörü Yiğit Yantaç, “Frontera’dan toplamda 8 bin adet satmak istiyoruz. Toplam satışta bu modelin katkısıyla 70 bin adedi geçebiliriz” dedi.

Fortnite’a bir engel de Apple’dan geldi

Epic Games, Apple’a karşı kazandığı önemli hukuki zaferin ardından 9 Mayıs 2025’te Fortnite’ı yeniden ABD App Store’a sunmak istedi. ABD mahkemeleri, Apple’ı geliştiricilerin uygulama içi ödemeleri harici sistemler üzerinden yapabilmesine izin …